Vrednovanje mrežnih izvora

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Vrednovanje mrežnih izvora

Tijekom manifestacije Dani medijske pismenosti 2024. u Medicinskoj školi Bjelovar učenici su imali priliku čuti nešto više o različitim temama vezanim uz medijsku i informacijsku pismenost. Jedna je od tema bila vrednovanje mrežnih izvora, odnosno propitivanje kako pronaći prave informacije u moru dostupnih, nepotrebnih i lažnih. Kritičko vrednovanje izvora može se definirati kao sustavno provjeravanje izvora i procjenjivanje njihove vjerodostojnosti. Uvijek treba imati na umu kriterije vrednovanja poput autorstva, izvornosti, aktualnosti i sl. Osim teorijskih uputa, učenicima prvih razreda dali smo zadatak da naprave odabir mrežnih izvora o zavičajnom književniku Ivanu Trnskom (Stara Rača, 1. svibnja 1819. – Zagreb, 30. lipnja 1910.). 

Ivan Trnski, čiju obljetnicu rođenja ove godine obilježavamo, pisao je pjesme, pripovijetke, dramske igrokaze i zagonetke. Nedovoljno je poznato da je bio prvi veliki župan Bjelovarske županije, prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika i predsjednik Matice hrvatske. Godine 1869. s grupom istomišljenika i suradnika pokreće Vienac, najvažniji hrvatski književni časopis 19. stoljeća.

U tablici se nalazi nekoliko provjerenih poveznica koje su odabrali učenici:

ŽivotopisDigitalizirana djelaČlanci o književniku
Ljetopis Ivana TrnskogTrnski, Ivan - Hrvatska enciklopedijaIvan Trnski - digitalizirana djelaČlanci 

Nositeljice aktivnosti bile su stručna suradnica knjižničarka Zorka Renić i nastavnica informatike Ines Pavičić.

Drago nam je što smo tijekom ove aktivnosti povezali istraživanje o književniku koji je nedovoljno zastupljen u nastavnim sadržajima s aktualnom temom koja se također nedovoljno poučava. 

Scroll to Top Skip to content