Tjedan školskog doručka u Medicinskoj školi Bjelovar

Početna » DOGAĐANJA  »  Tjedan školskog doručka u Medicinskoj školi Bjelovar

U razdoblju od 13. do 17. listopada 2025. u Medicinskoj školi Bjelovar obilježen je Tjedan školskog doručka, pod ovogodišnjom temom „Doručkom oko svijeta“, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te u okviru provedbe međunarodnog projekta FoodEducators.

Cilj obilježavanja bio je istaknuti važnost pravilne i redovite prehrane, zdravih jutarnjih navika, održivosti hrane te upoznavanje različitih kultura kroz doručak.

Provedene aktivnosti

Učenici su, uz vodstvo razrednica i stručne suradnice pedagoginje, sudjelovali u različitim edukativnim i istraživačkim aktivnostima koje su uključivale:

  • istraživanje doručaka u različitim državama i povijesnim razdobljima,
  • praćenje i analizu vlastitih prehrambenih navika,
  • učenje o nutritivnim deklaracijama i sastavu namirnica,
  • razgovor o otpadu od hrane, odgovornoj potrošnji i održivom prehrambenom sustavu.

Aktivnosti po razredima

  • 2.c razred – 15. listopada 2025.
    Istraživanje doručaka različitih kultura (razrednica Biljana Balenović).
  • 2.c razred – 16. listopada 2025.
    Nastavni sat „Hrana i održivost – smanjenje gubitka i otpada hrane“ u sklopu projekta FoodEducators (pedagoginja Ana-Marija Ivanković).
  • 1.c razred – 16. listopada 2025.
    Radionica i razgovor o odgovornom odnosu prema hrani (razrednica Marina Antolin).
  • 1.b razred – 17. listopada 2025.
    Istraživanje prehrane i običaja naroda staroga vijeka (razrednica Andrea Petrone).
  • 1.a razred – 17. listopada 2025.
    Aktivnost „Koliko je zdrav naš doručak?“ – analiza prehrambenih navika (razrednica Sonja Ognjačević).
  • 5.a razred – 13.–17. listopada 2025.
    Tjedno praćenje vlastitih doručaka i radionica o zdravim prehrambenim navikama (razrednica Ivana Feliks).
  • 2.a razred – 13.–17. listopada 2025.
    Radionica „Razumijevanje nutritivnih deklaracija“ (razrednica Ines Pavičić).
  • 2.d razred – 13.–17. listopada 2025.
    Istraživanje promjena prehrambenih navika od 18. stoljeća do danas, s naglaskom na doručak (razrednica Iva Ban).

Zaključak

Kroz provedene aktivnosti učenici su razvijali svijest o važnosti doručka, upoznali raznolikost prehrambenih kultura te učili o održivom i odgovornom odnosu prema hrani.

Koordinatorica aktivnosti na razini Škole je bila pedagoginja Ana-Marija Ivanković.

Scroll to Top