Brzo čitanje

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Brzo čitanje

U povodu Mjeseca hrvatske knjige i Europske godine mladih u knjižnici Medicinske škole Bjelovar organizirana je radionica “Brzo čitanje” koja je održana 20. listopada 2022. Voditeljica ove iznimno zanimljive radionice bila je mr. Branka Biketa Caktaš, pedagoginja u Dječjem vrtiću Ciciban. Budući da Branka vodi i certificirani tečaj brzog čitanja, vješto je pokazala učenicima nekoliko osnovnih vještina i tehnika brzog čitanja, ali i općenito ukazala na važnost razvijanja čitateljskih kompetencija.

Istaknula je da se vrijeme koje se uloži u vježbanje i odabir kvalitetnih vještina, tehnika i strategija čitanja vraća dvostruko. Tehnikama brzog čitanja razvija se koncentracija, a one pomažu i pri lakšem i bržem memoriranju informacija pri čitanju, razumijevanju pročitanog teksta te shvaćanju općeg smisla informacija. Uz već poznate metode BrainGyma i Mindfulnessa, voditeljica radionice ukazala je i na vježbe skeniranja, pilotskog treninga i sl.

Vjerujemo da će učenici koji su sudjelovali u radionici bit zainteresirani za daljnje razvijanja čitalačkih vještina.

Zaključno se može reći da je razvoj vještina čitanja jedan od temeljnih ciljeva obrazovnih sustava, a nije pretjerano reći kako su razvijene vještine čitanja ključ uspješnog funkcioniranja u suvremenom okruženju.

Scroll to Top Skip to content