Lovrakovim stazama djetinjstva

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Lovrakovim stazama djetinjstva

Knjiga Mate Lovraka „Bjelovarom, stazama djetinjstva“ objavljena je u prosincu 2020. u izdanju Medicinske škole Bjelovar i Državnog arhiva u Bjelovaru. Važnost ove publikacije je višestruka, a rezultat je odlične suradnje navedenih ustanova, ali i financijske potpore Ministarstva znanosti i obrazovanja. Publikaciju su uredile Zorka Renić (Medicinska škola Bjelovar) i Martina Krivić Lekić (Državni arhiv u Bjelovaru), a lekturu i korekturu potpisuje profesorica Iva Ban (Medicinska škola Bjelovar).

Svjetsku je slavu hrvatski književnik Mato Lovrak stekao svojim vrhunskim romanima za djecu, a njegovi su autobiografski zapisi do sada bili manje poznati. Bjelovar ima sreću što je dio zapisa posvećen upravo tom gradu u kojem je Lovrak proveo dio svoga školovanja. Mato Lovrak u Bjelovar dolazi 1910. godine kao desetogodišnji dječak kako bi svoje školovanje nastavio u gimnaziji. Gimnazijski program bio je osmogodišnji nakon čega se polagao viši ispit te dobivala svjedodžba o zrelosti koja je omogućavala daljnje školovanje. No Lovrakovo školovanje u Bjelovaru prekinuo je početak 1. svjetskog rata 1914. godine, a školovanje za učitelja završava 1919. godine u Zagrebu.

Iako ga za Bjelovar vežu brojne nevolje, kako to sam često ističe opisujući se kao „malog gimnazijalčića“ prestrašenog novom sredinom i strogim profesorima, Lovrak ipak uvijek naglašava ljepotu i pozitivno ozračje Bjelovara.

Upravo to pozitivno ozračje željeli smo prenijeti današnjim Bjelovarčanima, a cilj je bio i promovirati knjigu na neuobičajeni način. Prema tekstovima pod naslovom Bjelovarom, stazama djetinjstva, organizirali smo šetnju, odlučili oživjeti tekst, obogatiti stoljetne bjelovarske zgrade i ulice pričama Mate Lovraka. Ususret gradskoj manifestaciji Terezijana, 15. i 16. lipnja 2021. šetnju su organizirali Državni arhiv u Bjelovaru i Medicinska škola Bjelovar, uz podršku Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru.

Lovrakove tekstove u prvoj šetnji prepričala je Kristina Tomić, učenica prvog razreda Medicinske škole Bjelovar. Kristina je naglasak stavila na odgojno-obrazovne teme, pa je šetnja započela ispred Sokolane u kojoj je Lovrak imao „gombanje“, a završila ispred Gimnazije Bjelovar, škole o kojoj je Lovrak, „mali gimnazijalčić“, najviše pisao!

Hvala Kristini na pričama i svakako ćemo ubuduće grad gledati i graditi i kroz prizmu Lovrakovih tekstova!

„Tako sam ja u fantaziji svojoj kao mali dječarac podizao Bjelovar do neslućenih mogućnosti. Pretvarao sam ga u Zagreb, još više u Chicago ili New York, velegradove, koje sam upoznao sa slika… Hodajući stazama djetinjstva, ne oživješe samo noge kao u dječaka već i srce i mašta…“

Scroll to Top Skip to content