Luna u knjižnici

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Luna u knjižnici

Tko god ima kućnog ljubimca, svjestan je kako životinje umirujuće i terapijski djeluju na ljude. No, postoje psi kojima je terapijski rad zapravo posao. Kakvi su to psi te koja je njihova uloga i funkcija, doznali smo od Lune, terapijskog psa, i njezine stručne voditeljice Nataše Brekalo koje smo imali čast ugostiti u knjižnici Medicinske škole Bjelovar.

Doznali smo da psi pomagači prolaze specifičnu dresuru, odnosno obuku i pomažu ljudima kojima je to potrebno ili stručnjacima, pa tako i zdravstvenim djelatnicima. S obzirom na neke sklonosti i sposobnosti koje se utvrđuju specifičnim procjenama, pas postaje terapijski, rehabilitacijski ili pas vodič.

Nataša nam je govorila i o značajnoj ustanovi za obuku pasa pomagača, Centru za rehabilitaciju Silver, iz koje je i došla i Luna.

Na kraju je stručna voditeljica, Nataša Brekalo, učenicima i nastavnicima škole ukazala na najčešće pogreške koje radimo. Najvažnije je da znamo da terapijskom psu s oznakom na javnom mjestu ne bismo smjeli prilaziti i s njim ulaziti u kontakt kako ga ne bismo omeli u radu.

Ova je aktivnost bila samo jedna u nizu aktivnosti Medicinske škole Bjelovar u okviru obilježavanja Noći knjige. Tema Noći knjige 2022. bila je sloboda, a terapijski psi i psi vodiči značajno doprinose prostoru slobode.

Scroll to Top Skip to content