Preporuke za roditelje

Početna » RODITELJI  »  Informacije  »  Preporuke za roditelje

Poštovani roditelji,

Potaknuti tragedijama koje su se dogodile u Srbiji želimo vam se obratiti iz pozicije nastavnika svakodnevno okruženih djecom. Kada se dogodi situacija ovako velikog razmjera i tragičnih posljedica ljudi imaju potrebu razgovarati, analizirati, ponekad čak i tražiti krivca. S druge strane neki su možda potpuno bez riječi. Vjerojatno ćemo se svi složiti da djecu treba zaštititi kako i od ovakvih događaja, tako i od različitih vijesti kojima su izloženi.

Pokušajmo djeci biti oslonac i pružiti im sigurnost i putokaz. Ovih dana smo se i sami zapitali, vjerojatno poput vas, što se to događa u dječjim mislima i kako primjereno odgovoriti na uočene izazove koji su prisutni u okruženju.

Potaknite djecu na razgovor, pokušajte saznati o čemu razmišljaju, što ih pokreće, što im nedostaje ili što im se događa.

Ukoliko postoji nešto što vas zabrinjava razgovarajte sa stručnjacima: mi smo ovdje za vas i tražit ćemo način kako vam pomoći u različitim situacijama. Problemi s kojima se djeca suočavaju su odgovornost svih nas odraslih.

Djelatnici Medicinske škole Bjelovar

Molimo vas da pročitate preporuke za roditelje - Hrabri telefon:

U mislima smo sa žrtvama tragičnih događaja u Beogradu i njihovim roditeljima, obiteljima, prijateljima, školskim kolegama, učiteljima i sugrađanima. Duboko žalimo zbog gubitka dječjih života i izražavamo našu iskrenu sućut svima pogođenima tragedijom. Vijesti poput jučerašnje mogu izazvati osjećaje tuge, tjeskobe, ljutnje, straha i bespomoćnosti, kako kod odraslih, tako i kod djece.

Ako niste sigurni kako razgovarati s djetetom, evo što možete učiniti:

▪ Dajte djetetu prostora da vam kaže što zna i osjeća. S obzirom na količinu različitih informacija u medijskom prostoru, dobro je pustiti djecu da prva govore. Tako ćete dobiti uvid u to je li dijete uopće čulo za događaj, što sve zna i jesu li se pojavili ikakvi strahovi. Manja djeca možda ne znaju da je došlo do pucnjave ako su manje izložena medijima, a u tom slučaju nije potrebno objašnjavati im što se dogodilo. Nešto starija djeca koja više vremena provode na društvenim mrežama, novinskim portalima i gledajući televiziju vjerojatno imaju neke informacije, a ne zaboravite i da mogu saznati mnogo toga od vršnjaka. Iako roditelji ponekad ne žele razgovarati s djecom o uznemirujućim događajima kako bi ih zaštitili, važno je da ne budu sami u tumačenju onoga što čuju oko sebe.

▪ Prihvatite djetetove osjećaje i umirite strahove. Dajte djeci do znanja da su svi njihovi osjećaji prirodni i da ste tu za njih. Strahove možete umiriti naglašavanjem da su ovakvi događaji iznimno rijetki i da postoje odrasli koji su tu da ih zaštite. Ako primjećujete da je dijete napeto i tjeskobno, možete zajedno isprobati neke tehnike relaksacije (https://tinejdzeri.hrabritelefon.hr/cl…/tehnike-relaksacije/) ili mindfulnessa (https://www.poliklinika-djeca.hr/…/besplatna-brosura-kratk…/).

▪ Razlikujte činjenice od dezinformacija i postavite granice u vezi izloženosti medijima. Prirodno je osjećati potrebu da budete informirani, no pretjerano praćenje novosti može povećati zabrinutost. To posebno vrijedi za senzacionalističke fotografije djece i članova obitelji, koje narušavaju dostojanstvo prikazanih osoba, a osim toga nemaju informativnu vrijednost. Potaknite djecu na razmišljanje o vjerodostojnosti izvora i o tome jesu li informacije koje dobivaju relevantne i provjerljive. Kako biste izbjegli pretjeranu brigu i preplavljenost, odredite vrijeme u danu bez mobitela i drugih medija.

▪ Pratite vlastite emocionalne reakcije i potražite podršku za sebe. U razgovoru s djetetom budite smireni i izbjegavajte nagađanja o tome hoće li se ovakva pucnjava ponoviti i što je uzrokovalo postupak počinitelja. Nemojte se usmjeravati na stereotipe o počinitelju nego se umjesto toga zadržite na činjenicama i vlastitim osjećajima. Ako primijetite da vam je teško skrenuti misli s teških tema ili da vas preplavljuju neugodne emocije, potražite podršku i pomoć stručnjaka. Nitko se ne treba sam nositi sa svojim brigama!

Ako biste htjeli s nekime razgovarati o ovoj temi, pozivamo vas da nazovete našu besplatnu i anonimnu liniju za mame i tate na broju 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na savjet@hrabritelefon.hr. Djeca mogu nazvati našu liniju na broju 116 111 ili nam pisati na chat radnim danom od 15 do 19. Tu smo za vas!

Tehnike relaksacije | Hrabri telefon | Tinejdžeri

Scroll to Top Skip to content