Prva bjelovarska mala slobodna knjižnica

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Prva bjelovarska mala slobodna knjižnica

Povodom Međunarodnog dana pismenosti (8. rujna 2021.) i obilježavanja Godine čitanja, ispred srednjoškolskog centra otvorena je prva bjelovarska mala slobodna knjižnica.

Otvorenje prve bjelovarske “kućice za knjige” pratili su učenici, nastavnici i ravnatelji dviju škola suradnica u ovom projektu- Medicinske škole Bjelovar i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Poseban pljesak dobile su učenice koje su oslikavale kućicu: Hana Berak, Maja Deželić i Hana Kasalo. S njima je radila profesorica Sonja Belamarić, ali ništa ne bi bilo moguće ni bez podrške tehničke službe ovih dviju škola.

Škole i školske knjižnice nedovoljno su prisutne u zajednici u kojoj djeluju, a slobodne knjižnice mali su korak. Projekt kojim se približava knjiga što većem broju korisnika poznat je u cijelom svijetu. Većinom su “glavni krivci” u realizaciji slobodnih knjižnica knjižničari! Upravo je ideja o približavanju knjiga zajednici bila glavni motiv i poticaj knjižničarkama Medicinske škole i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar u pokretanju ovog projekta.

“Kućica za knjige” može se prepoznati i po sloganu “Posudi-pročitaj-vrati” koji objašnjava princip funkcioniranja kućice: bilo koja osoba iz zajednice može uzeti knjigu na čitanje i nakon toga je vratiti ili donijeti neku drugu knjigu u kućicu.

Kako bi otvaranje “kućice za knjige” bilo što svečanije, svojim radovima su nas počastile bivša profesorica Medicinske škole Bjelovar Nada Crnogorac koja je kazivala svoju pjesmu “Zemlje znanja” i učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar koja je pročitala svoj rad “Ja sam tvoja Laura, a ti moj Francesco”.

Na samom kraju, ravnatelji škola, Biljana Balenović i Dalibor Vukalović, prerezali su vrpcu i time službeno otvorili na korištenje “kućicu za knjige”.

Scroll to Top Skip to content