Učenici Medicinske škole Bjelovar na stručnom usavršavanju u Istanbulu

Početna » PROJEKTI  »  Erasmus+ projekti  »  Učim od drugih – dijelim znanje drugima  »  Učenici Medicinske škole Bjelovar na stručnom usavršavanju u Istanbulu

Učenici koji su 30. travnja 2023. otputovali u Istanbul u Turskoj, odradili su prvi dio stručnog usavršavanja u trajanju od osam dana na Sveučilištu Üsküdar u Istanbulu. Radi se o sedmero učenika koji se školuju za zanimanje zdravstveno-laboratorijskog tehničara, a s njima je prvih pet dana bila i strukovna nastavnica Marina Antolin koja se kroz aktivnost promatranja posla educirala o radu sa suvremenim aparatima i analizatorima, o temama vezanim za kontrolu kvalitete rada u laboratoriju, zaštite na radu i pružanju prve pomoći te o implementaciji navedenog u kurikulum Medicinske škole Bjelovar. U pratnji je i nastavnica Senka Čale koja brine o učenicima tijekom njihova boravka u Istanbulu. Učenici su nakon uvodnog teorijskog dijela obavljali praktične vježbe iz područja mikrobiologije, medicinske biokemije i hematologije te su se dotaknuli i dijela medicine koji se bavi protetikom i ortotikom. Prošli su detaljnu obuku o zaštiti na radu i pružanju prve pomoći. Suradnja u nepoznatom timu, razvoj profesionalne konverzacije na engleskom jeziku, upoznavanje osnova turskog jezika te prihvaćanje ljudi različitih kultura i vjera pridonijelo je jačanju samopouzdanja kod učenika, ali i razvoju pozitivne slike o sebi.

Ispred Sveučilišta Üsküdar
Radna atmosfera u laboratoriju


Ovakvi projekti i oblici suradnje omogućavaju neprocjenjiva iskustva učenicima i nastavnicima te doprinose uspostavljanju međunarodne suradnje u području strukovnog obrazovanja. Nakon osam radnih dana prorektor Sveučilišta Üsküdar, prof. dr. Muhsin Konuk, uručio je certifikate učenicima i nastavnici. Certifikati predstavljaju dodanu vrijednost koja će učenicima pomoći na tržištu rada.

Nakon radnog dijela dana učenici imaju priliku upoznavati Istanbul, grad s oko 20 milijuna stanovnika, njegovu povijest i kulturu, ljude i običaje.

Ispred Plave džamije u obilasku grada

Nakon Sveučilišta Üsküdar učenici nastavljaju svoje usavršavanje u Istanbulu na Sveučilištu Bezmialem Vakif koje će trajati do 19. svibnja 2023.

Scroll to Top Skip to content