Zanimljivo predavanje “Staroslavenska mitologija”

Početna » DOGAĐANJA  »  Zanimljivo predavanje “Staroslavenska mitologija”

Iako se često spominju brojni nedostatci virtualne nastave, valja spomenuti i neke od prednosti. Jedna je od njih mogućnost organiziranja predavanja vrhunskih autora. Tako je 31. siječnja 2022. dr. sc. Deniver Vukelić održao učenicima Medicinske škole online predavanje Staroslavenska mitologija. U fokusu je interesa dr. sc. Denivera Vukelića hrvatska povijest srednjeg i ranog novog vijeka, a objavio je niz stručnih i znanstvenih radova iz područja kulturne povijesti religije i magije.

Prošle je godine objavio djelo koje je izazvalo veliku pozornost stručno-znanstvene javnosti, ali i širokog čitateljskog kruga. Riječ je o knjizi Magija na hrvatskome povijesnom prostoru.

Dr. sc. Vukelić zaposlen je u izdavačkoj kući Školska knjiga gdje radi kao urednik povijesti za udžbenička te izvanudžbenička izdanja iz srodnih znanosti i disciplina (politika, arheologija, povijesna lingvistika, etnologija, antropologija, povijest religije i dr.).

Kada je riječ o predavanju za učenike Medicinske škole Bjelovar, može se reći da je tema slavenske mitologije i pretkršćanskih kultova intrigantna, interdisciplinarna i nedovoljno poznata i prisutna u kurikulumima. Učenici su mogli saznati zanimljive detalje poput onih kakva je veza između staroslavenske božice Mokoš i Blažene Djevice Marije, što se slavi na Jurjevo, zašto se pale Ivanjski krijesovi, kako sveci zaštitnici pojedinih crkava otkrivaju kulturne utjecaje drugih naroda, tko je Perun, a tko Veles, kakva je veza godišnjih doba, mitologije i kršćanstva, o pričama Ivane Brlić Mažuranić inspiriranih mitologijom i sl. Ovim predavanjem se moglo povezati nastavne sadržaje hrvatskog jezika, povijesti i vjeronauka i omogućiti učenicima razumijevanje današnjih običaja i tradicija, te ih motivirati za čitanje i učenje na temelju raznih izvora spoznaje.

Scroll to Top Skip to content