Dike ter hvaljenja

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Dike ter hvaljenja

U povodu 500. obljetnice objavljivanja Judite Marka Marulića, u školskoj knjižnici srednjoškolskoga centra postavljena je izložba pod nazivom „Dike ter hvaljenja“. Izložba je zajednički rad knjižničarki Medicinske te Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, pa tako predstavlja i poveznicu između učenika, ali i nastavnika ovih dviju škola. Fokus ove izložbe je na najznamenitijem Marulićevu djelu, Juditi, te njegovim brojnim izdanjima. Uz osnovne podatke o motivima i temi djela, zanimljiva je i priča o izdanjima Judite budući da je iznimno malo pisaca koji su živjeli prije pola tisućljeća, a koji su za svoga života doživjeli čak tri izdanja nekoga od svojih djela. Posebno je važno izdanje obogaćeno drvorezima.

Judita je, zahvaljujući epskoj obradbi starozavjetne teme na narodnome jeziku, zanimljiva pojava i u europskoj renesansnoj epici. Prevedena je na engleski, mađarski, talijanski, francuski i litavski te dijelom i na slovenski, španjolski i njemački jezik. To je prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskome jeziku te je upravo zahvaljujući njemu Marulić stekao naslov oca hrvatske književnosti. Dovršena je 1501., a tiskana 1521. godine u Veneciji. Iznimno je puno podataka o ovom djelu dostupno online, a ovdje se nalazi i preporuka za one koji žele znati više: „Judita (Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena)“ dostupna je i u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Posebno je zanimljiva priča ispričana na dijelu izložbe koji se odnosi na crtice iz Marulićeva života. Marulić je bio autor pravih „bestselera“, čitan na kraljevskim dvorovima, prevođen i hvaljen! Ipak, valja napomenuti kako je zbog svojih stavova o tome kako je laž katkad ipak dopuštena, njegova zbirka poučnih priča i anegdota iz Staroga i Novoga zavjeta te života svetaca bila na udaru cenzure, čak i spaljena te uvrštena u madridski indeks zabranjenih knjiga.

Uz izložbu je napravljeno i nekoliko zabavnih sadržaja, poput križaljke i kratkoga teksta koji je podijeljen učenicima na platformi Teams, a učenici su svoje znanje o Maruliću mogli provjeriti i rješavajući kviz. Najbolji i najbrži su i nagrađeni!

Ponovimo na kraju da je posebna vrijednost ove izložbe povezivanje i suradnja dviju škola koje dijele prostor knjižnice!

Scroll to Top Skip to content