(Ne)ostvarene žene

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  (Ne)ostvarene žene

Srednja je škola od velike važnosti u formativnim godinama i brojna sjećanja ostaju nakon završetka školovanja. Bivši učenici Medicinske škole Bjelovar često i nakon završetka školovanja nastavljaju održavati veze sa školom i nastavnicima. Jedna je od njih i Mirna Grafina.

Mirna Grafina bila je učenica Medicinske škole Bjelovar, a danas živi i radi kao medicinska sestra u Siegsdorfu (Njemačka). Uz svoj osnovni posao bavi se i slikarstvom te je imala brojne izložbe u galerijama diljem Njemačke. Upravo je njezin hobi bio povod za suradnju.

Budući da je prošle školske godine obilježena 60. obljetnica rada Medicinske škole Bjelovar, tijekom travnja 2020. u školskoj je knjižnici trebala biti otvorena izložbe radova Mirne Grafine, "Žene". Mirnini su radovi dostavljeni iz Njemačke te smo godinu dana iščekivali povoljniju epidemiološku situaciju kako bismo mogli organizirati izložbu. Budući da smo uz izložbu željeli upriličiti i njezino svečano otvorenje te druženje generacije bivših učenika i nastavnika, zbog epidemioloških razloga nismo bili u mogućnosti realizirati planirano i sve je odgođeno. Slike su otputovale nazad u Njemačku, ali Mirna je za uspomenu školi darovala dva portreta dviju velikih žena: Marie Skłodowske-Curie i Ivane Brlić Mažuranić.

Hvala Mirni Grafini na velikom trudu koji je uložila, hvala na darovanim slikama i nadamo se da ćemo izložbu ipak postaviti! Zahvaljujemo i Mirninoj profesorici Nadi Crnogorac, koja je inicirala postavljanje izložbe. Nova ostvarenja zasad možete pratiti na društvenim mrežama.

Scroll to Top Skip to content