Jedno sjećanje

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Jedno sjećanje

U Medicinskoj školi Bjelovar svake se godine prigodnim programom obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Cilj je učenicima prenijeti poruke i ideje mira, humanosti, čovječnosti, domoljublja i etičnosti. Naša draga kolegica, profesorica povijesti Valerija Turk Presečki ovakve poruke prenosi diljem svijeta. Ponosni smo na njezina postignuća i rezultate. Dijelimo radost svakog njezinog uspjeha! Posebno ističemo njezine aktivnosti vezane uz proučavanje holokausta i tema iz zavičajne povijesti, ali i kreiranje jednog dijela aktualne kurikularne reforme.

Valerija Turk Presečki održala je u četvrtak 15. studenoga predavanje za učenike i nastavnike Medicinske škole Bjelovar. Ta je rođena Vukovarka svojim svjedočenjem pokazala iznimnu hrabrost. Hrabro je bilo govoriti i podijeliti svoja sjećanja na ratni Vukovar, dane u izbjeglištvu, gubitak oca. Valerija je po prvi put javno progovorila o ratnoj sudbini svoje obitelji, ispričala priču te opisala situacije i okolnosti tijekom kojih je bila upravo u godinama u kojima su učenici škole. Svjedočenje puno simbolike ostavilo je traga na sve prisutne.

Osobno svjedočenje od neprocjenjive je važnosti za poučavanje i uopće poimanje suvremene povijesti te može poslužiti kao svojevrsni putokaz za budućnost.

Odgovori

Scroll to Top Skip to content