Korak za ples

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Korak za ples

Posebna radionica za pamćenje održana je u Medicinskoj školi Bjelovar 5. travnja 2022. Učenici Medicinske škole Bjelovar sudjelovali su na radionici Teen Generator koja se provodi u okviru projekta razvoja publike Korak za ples.

Specifično, radionica je nastala unutar Generator platforme za razvoj suvremenog plesa za mladu publiku (https://generatorplatform.com) u suradnji s francuskim stručnjacima iz Centra za razvoj koreografije iz Toulousea. Koristeći njihovu edukativnu metodologiju koju razvijaju već deset godina, cilj je mlade ljude upoznati s plesnom umjetnošću te im ponuditi metode interpretiranja različitih pojava, koje se putem popularne kulture samo površno upoznaju, kako bi im se omogućilo bavljenje umjetnošću plesa i pokreta na potpuno novi način – kroz procese obrazovanja i osobnog razvoja.

Korak za ples projekt je razvoja plesne publike specifično fokusiran na mlade osobe srednjoškolske dobi. Odvija se u partnerstvu Centra za cjeloživotno učenje i kulturu i Umjetničke organizacije SHOOMA. Cilj je programa predstaviti suvremenu plesnu umjetnost, a u prvoj fazi projekta održavaju se Teen Generator radionice u tri različite srednje škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Voditeljica radionice Irma Unušić približila je suvremeni ples kroz praktični, teorijski i povijesni sadržaj i pristup. Radionica je podijeljena na četiri dijela. U prvom dijelu učenici su kroz otvoreni dijalog doznali sve o osnovama suvremenog plesa. U drugome je dijelu provedena uvodna priprema tijela za rad, osvještavanje i postav tijela. Središnji je dio radionice bio predviđen za aktivnosti koje se baziraju na istraživanju plesa i pokreta kroz različite teme i situacije. U posljednjem dijelu radionice učenici su imali priliku gledati i razgovarati o videoisječcima različitih plesnih radova iz povijesti plesa.

Poseban je cilj radionice povezati predstavljene sadržaje sa svakodnevnim životom i istaknuti koje su to kvalitete i vještine koje se kroz suvremeni ples mogu spoznati, a važne su za život, neverbalnu komunikaciju, odnose, samopouzdanje i uopće svijest o sebi koja je ključna za mlade osobe kojima je radionica namijenjena.

Scroll to Top Skip to content