Mitska bića iz priča

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Mitska bića iz priča

„Bajka je poetičnija, a predaja povjesnija.” (Jakob Grimm)

Zanimljivo predavanje naziva Mitska bića iz priča održala je u knjižnici Medicinske škole Bjelovar Ines Meštrić, mag. educ. philol. croat. et mag. bibl. Ines je učenicima pričala o važnosti usmene književnosti, narodnim predajama te o sličnosti i razlikama, ali i bogatstvu mitologije Bilogore i Podravine. Govorila je o pojedinim mitskim bićima i praznovjerjima vezanim uz njih. Bojite li se još uvijek Babe Roge ili Glođana, jeste li vidjeli šumske dekle, Vede ili vile Suđenice? Sjećate li se priča svojih prabaka?

Slušajući predavanje zamijetili smo neke poznate motive i ulomke budući da većina narodnih predaja govori o lukavstvu i naivnosti, pohlepi i kaznama, zloći i dobroti te svjedoči o nepresušnoj mašti naroda.

Svoje je izlaganje Ines Meštrić bazirala na istraživanjima, sakupljenim pričama i objavljenim radovima Zvonimira Lovrenčevića. Zaključno je istaknula kako je od Lovrenčevićevih istraživanja prošlo već 50 godina pa svakako treba krenuti u nova, tražiti preostale kazivače i zapisati njihova kazivanja.

Valja napomenuti da je mitologija Bilogore u fokusu interesa učenika i nastavnika Medicinske škole Bjelovar i organizirano je nekoliko aktivnosti: oblikovanje skulpture šumske vile, crteži mitskih bića, predavanja i čitanje tekstova vezanih uz temu.

Ovim se predavanjem Medicinska škola Bjelovar pridružila obilježavanju državne manifestacije Noć knjige.

Scroll to Top Skip to content