Nastavnik kao svjedok povijesti

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Nastavnik kao svjedok povijesti

Medicinska škola Bjelovar svake godine organizira program u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Ove je godine, bez obzira na važnu tridesetu obljetnicu, obilježavanje bilo usklađeno s epidemiološkim mjerama. Bio je to mali program za trajna sjećanja.

Vukovar je simbol velikih vrijednosti poput slobode, čovječnosti, istine, humanosti i domoljublja i sazdan je od brojnih priča pojedinaca. Ovih dana, kada se prisjećamo žrtve i stradanja grada Vukovara, najbolji je način da održimo sjećanja priča. Priču o Vukovaru, obiteljskim stradanjima, ali i nadi i obnovi Vukovara ispričala je učenicima Medicinske škole Bjelovar profesorica povijesti Valerija Turk Presečki. Susret je održan u školskoj knjižnici 16. studenoga 2021.

Valerija Turk Presečki u svom je emotivnom svjedočenju povezala tugu, ponos i hrabrost, što je kod učenika izazvalo lavinu emocija. Valerija je ispreprela priče o svom odrastanju u ratnom okruženju, plovidbi Dunavom, muzeju, odlasku iz Vukovara, boravku u Dugoj Uvali, gimnazijskim danima u Bjelovaru, jednom pismu, važnosti obiteljskih fotografija… Istovremeno je ukazala i na neke od svevremenih životnih mudrosti važnih za mlade ljude u formativnim godinama kao što su obrazovanje, suočavanje s poteškoćama, pozitivni stavovi te je dokazala da i iz najtežih situacija postoji izlaz.

Učenici su imali priliku napisati svoje impresije i evo što je napisala jedna učenica:

Današnje predavanje me se dojmilo. Rekla bih da je predavanje bilo vrlo emotivno, prikazali ste nam svoju drugu stranu, svoju ranjivost i u jednu ruku hrabrost jer ste sa 16 godina prošli kroz ono što mi ne možemo ni zamisliti.

Za kraj možemo reći da je to bio sat povijesti za pamćenje!

Scroll to Top Skip to content