Zagrli Marulića

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Zagrli Marulića

Ove godine obilježavamo 500 godina od objave „Judite“ Marka Marulića, prve autorske knjige na hrvatskome jeziku zbog koje je Marulić nazvan „ocem hrvatske književnosti“. Dovršena je 1501., a tiskana 1521. godine u Veneciji. Marulić je temu preuzeo iz Starog zavjeta, a djelo govori o udovici Juditi koja spašava rodni grad Betuliju, ubivši asirskog vojskovođu Holoferna. Ovim je epom Marulić svojim sugrađanima Splićanima želio poručiti da se samo vjerom i hrabrošću mogu suprotstaviti moćnoj turskoj sili koja im je prijetila.

Kako bi o važnosti ovoga djela više mogla čuti i šira javnost, Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju 2021. godine Godinom Marka Marulića, a obilježavat će se od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022.

U zajedničkoj knjižnici naših četiriju škola knjižničarke Medicinske te Ekonomske i birotehničke škole vrlo su se brzo dogovorile na koji će način početi s obilježavanjem ove, za hrvatsku kulturu, bitne obljetnice. Zajedničkim snagama izradile su digitalne materijale za učenike te edukativni kviz o Maruliću. U školskoj su knjižnici pripremile izložbu, na kojoj je najzanimljiviji izložak skulptura Marulića u prirodnoj veličini, izrađena od kartona. Izložba je bila postavljena od svibnja do kraja rujna 2021.

Niz je aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici, a projekt je predstavljen i na stručnim skupovima knjižničara.

Scroll to Top Skip to content