Priča o Božiću

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Priča o Božiću

U knjižnici Medicinske škole Bjelovar od 12. prosinca 2018. do 19. siječnja 2019. možete pogledati izložbu pod nazivom Priča o Božiću autorice Silvije Sitte, kustosice u Gradskom muzeju Bjelovar. Iako je nastala prije šest godina, izložba je i dalje aktualna i lijep je poklon za učenike, ali i sve zainteresirane građane. Uz autoricu za taj je poklon zaslužan i ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, gospodin Milan Pavlović. Nažalost, izložbe često žive samo jedan život, ali za Priču o Božiću bili smo sigurni da je treba oživjeti još jednom u novom okruženju.

Božićni običaji danas predstavljaju slojeviti sustav običaja koji počinje prve adventske nedjelje - četvrte nedjelje prije Božića (u razdoblju od 27. studenog do 3. prosinca), a završava 6. siječnja, odnosno na blagdan Sveta tri kralja. Kao i svi običaji, i Božić se tijekom gotovo dvije tisuće godina trajanja mijenjao, vremenom su se dodavali neki novi elementi, a zaboravljali ili svjesno zanemarivali prijašnji, preuzeti iz prvobitnih poganskih kultova.

Izložba Priča o Božiću je edukativna i daje pregled božićnih običaja Bilogore, Hrvatske, ali i svijeta, a autorica izložbe Silvija Sitta odgovara na najzanimljivija pitanja poput onih odakle su potekli i koje je značenje adventskih vijenaca, kalendara i jaslica, koja je najstarija božićna čestitka, kako su izgledale nekadašnje čestitke te zašto su se kao motivi upotrebljavali svinja, dimnjačar, gljive, novčići i sl. Izložba otkriva i kako izgleda najstarija sačuvana božićna čestitka koja se čuva u našem gradskom muzeju, kada su održani prvi božićni sajmovi i koja je bila njihova svrha te što se jelo za Badnjak, a što za Božić kao i koje bilje je vezano uz ovo blagdansko vrijeme.

Istražujući najpopularniji blagdan u Hrvatskoj i svijetu autorica izložbe je naišla na mnoštvo zanimljivosti koje je pretočila u postav ove izložbe. Stoga vas pozivamo da pronađete odgovore na ova i brojna druga pitanja. Dođite na izložbu!

Odgovori

Scroll to Top Skip to content