Pučka predavanja

Početna » DOGAĐANJA  »  Pučka predavanja

Promociju pretiska izdanja knjige dr. Vilima pl. Peičića Pučka predavanja o zaraznim bolestima i njihovu suzbijanju održana je u Državnom arhivu u Bjelovaru 9. studenoga 2023. Na promociji su sudjelovali autor opsežnog pogovora i urednice knjižice Martina Krivić Lekić  i Zorka Renić. Moderatorica predstavljanja bila je Sunčica Markanović.

Važan dio pretiska čini pogovor koji je napisao prof. dr. sc. Dubravko Habek, a jednako je zanimljiv i vrijedan kao i originalni tekst. Pogovor se sastoji od  biografije dr. Peičića, bjelovarskoga dugogodišnjeg županijskog fizika i osvrta na njegovo djelo. U biografiji je podjednako predstavljen  i privatni i profesionalni život dr. Peičića koji je u Bjelovaru radio više od četiri desetljeća i obilježio razvoj zdravstvene skrbi prošavši dva rata, poraća i brojne organizacijske potrebe javnog zdravstva Bjelovara.

Drugi dio pogovora čini stručna analiza knjižica koja je bila javnozdravstveni priručnik iz epidemiologije i javnog zdravstva prilagođen za puk. Prof. dr. sc. Habek ističe da ova knjižica donosi spoznaje moderne medicine početkom 20. stoljeća, u vrijeme stalno tinjajućih problema zaraznih bolesti.

Pretisak knjige dr. Vilima pl. Peičića Pučka predavanja o zaraznim bolestima i njihovu suzbijanju iz1914.  objavili su Državni arhiv u Bjelovaru i Medicinska škola Bjelovar.

Za kraj možemo naglasiti da je svaka rečenica ove knjižice zanimljiva i važna i stoga sve pozivamo na čitanje / kupnju. Poziv je sličan kao onaj objavljen u Nezavisnosti, 5. prosinca 1914.

Nek se školskoj djeci darom daje — ta jeftina je, stoji 12 filira. — To je štivo za školsku djecu, to jelijepa božićnica, a ne kojekakove strašne priče — i nek mi se oprosti bedastoća ...Općinska poglavarstva bi trebala tu knjižicu dra. Peičića naručiti i dijeliti narodu. Uložitće malenu glavnicu, ali će biti veliki kamatii korist je neprocijenjiva.
Narod se ima podučavati, a tomu ćemnogo doprinijeti navedena knjižica. To je takva knjižica, što se sama sobom preporučuje.

Scroll to Top Skip to content