“Trčanjem protiv raka”

Početna » DOGAĐANJA  »  “Trčanjem protiv raka”

Dana 26. rujna (utorak), u Bjelovaru je održana, već tradicionalna, utrka "Trčanjem protiv raka", dobro znanog humanitarnog karaktera. Glavni organizator utrke je Liga protiv raka koja aktivno djeluje od 1967. godine, a kao glavni cilj navode senzibilizaciju građana Bjelovarsko-bilogorske županije o važnosti edukacije i ranog otkrivanja raka.

Utrka je posvećena Terryju Foxu. Prisjetimo se, riječ je o mladom Kanađaninu, onkološkom bolesniku, kojeg je želja za životom potaknula na pothvat koji izaziva divljenje i strahopoštovanje. S ciljem sakupljanja dovoljno novčanih sredstava za liječenje, premda je prethodno ostao bez noge, krenuo je u utrku diljem Kanade znanu kao "Maraton nade". Unatoč tome što je tijekom 143 dana dnevno prešao oko 40 kilometara, zbog bolesti nije uspio dovršiti utrku. Životnu je bitku izgubio sa svega 22. godine. Njemu se u čast, svake godine diljem svijeta održava humanitarna utrka posvećena borbi protiv malignih bolesti.

Humanitarni duh pokazali su brojni građani, predstavnici zdravstvenih ustanova, gradskog vrtića i javne politike, ali i učenici zajedno s nastavnicima Medicinske škole Bjelovar. Nastavnice Ana Čanađija, Dajana Zadravec, Jasmina Komar, Martina Težak i Suzana Strugar Pavlović s 4. A i 4. B te 5. A i 5. B razredom zanimanja medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege odazvali su se i sudjelovali su u humanitarnoj akciji doniravši simbolični iznos za kupovinu majice s ciljem nesebične pomoći udruzi Liga protiv raka. U 12 sati krenula je utrka gradskim parkom u kojoj su neki trčali, drugi šetali, ali svima je u mislima, barem nakratko bio razlog današnjeg okupljanja i osoba zbog koje se sve počelo. Borba protiv raka i Terry Fox.

Scroll to Top Skip to content