Potraga za pričama

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Potraga za pričama

U knjižnici Medicinske škole Bjelovar održana je radionica pisanja priča. Voditeljica je bila Ivanka Ferenčić Martinčić, knjižničarka i književnica.

Kada je riječ o pisanju, često se citira književnik Pavao Pavličić koji je rekao: Čovjek počinje pisati zato jer voli čitati pa želi vidjeti može li svoje iskustvo postaviti tako da ljudima bude zanimljivo onako kako su njemu zanimljive neke knjige. Jedan je to od razloga što je radionica pisanja priča održana u knjižnici Medicinske škole Bjelovar u petak 19. listopada 2018. Učenice je vještinama i tehnikama pisanog izražavanja poučavala Ivanka Ferenčić Martinčić, knjižničarka, ravnateljica Narodne knjižnice Virje. Ivanka je i književnica za djecu, a iza nje su dva objavljena romana i jedan roman u pripremi. Djela Matilda i vještičji mačak te Matilda i zagonetne žabe duhovito su pisane priče o zanimljivoj i neobičnoj djevojčici, vlasnici tajanstvenoga crnog mačka. U novom je romanu glavni lik dječak! Jedva čekamo da ga upoznamo!

U prostor školske knjižnice Ivanka je unijela čaroliju. Malim, ali posebnim predmetima iz svoje radne sobe u knjižnici je stvorila ugođaj piščeva kabineta. Svaki je predmet strpljivo iščekivao svoju priču. No prije toga valjalo je nešto reći o teorijskim temeljima pisanja. Voditeljica je učenice upoznala s nekim temeljnim tehnikama koje im mogu olakšati pisanje i pomoći im da poboljšanju svoje tekstove, a zatim su radile vježbe pisanja koristeći "writing prompts".

Odgovoreno je i na nekoliko ključnih pitanja. Što napraviti ako se pisanje pretvori u zastajkivanje, zamuckivanje i posrtanje? Što je ritam teksta? Kako pisati da priča teče glatko i mekano? Postoji li recept za pisanje priča? Postoje pravila, naravno, ali najvažnije je pravilo da pravila nema! Potrebna je samo inspiracija i kreativnost te puno rada!

Na kraju radionice Ivanka je zaključila: Nakon nekih radionica s djecom i mladima, nemaš osjećaj da si nešto radio ili dao, nego samo da si nešto doživio! Učenici su u svojoj evaluaciji ponavljali nekoliko riječi: opušteno, zabavno i korisno!

Odgovori

Scroll to Top Skip to content