Simbolika jabuke

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Simbolika jabuke

U knjižnici Medicinske škole Bjelovar u srijedu, 24. listopada 2018. održano je predavanje Gordane Marte Matunci Simbolika jabuke. Bila je to jedna to od tema kojima se u knjižnici obilježava Mjesec hrvatske knjige čiji je ovogodišnji moto Baš baština!

I baš je stoga gošća Medicinske škole Bjelovar bila Gordana Marta Matunci, poznata bjelovarska kulturna djelatnica koja uvijek plijeni pozornost svojim znanjem i poznavanjem raznolikih tema. Za one koji možda ne znaju, Gordana Matunci se od rane mladosti bavi proučavanjem i istraživanjem tradicijske kulture bilogorskoga zavičaja, a radove na tu temu objavljuje u novinama, časopisima, zbornicima i kalendarima. Autorica je brojnih knjiga od kojih su neke Bilogora u pjesmi i plesu, Ljubav je dar, Djeca se šale, Narodna nošnja Bilogore...

Nastupala je u brojnim emisijama Hrvatskoga radija i televizije u kojima je prezentirala narodnu baštinu Bilogore. Gordana Matunci nastavnica je u mirovini, ali još je uvijek iznimno aktivna.

Tema o kojoj je gošća govorila učenicima Medicinske škole bile su jabuke. O jabukama se može govoriti s različitih aspekata te bi bilo teško pobrojati o čemu je sve Gordana Marta Matunci opsežno govorila. Učenici su imali prigodu čuti razne podatke iz mitologije i Biblije, o simbolici pentagrama koji je u središtu jabuke, o jabuci kao simbolu vjernosti, mladosti i zdravlja te o običajima Bilogore u kojima je jabuka imala važno mjesto. Jabuka je bila važna za zdravlje, ali i važan sastojak domaće kuhinje u kojoj su se često pripremale gibanice, pite i razne druge slastice poput suhih jabuka, ali i juve od jabka i sl.

Gošća je spomenula i pučke priče, pjesme te bilogorske napjeve, a na kraju je istaknula važnost čuvanja ovog blaga. Druženje je završeno pjesmom i plesom.
Tri jabuke, tri dunje....

Odgovori

Scroll to Top Skip to content