Slatki među nama

Početna » DOGAĐANJA  »  Slatki među nama

U zadnjih nekoliko desetljeća epidemiolozi upozoravaju na značajan porast oboljelih od dijabetesa tipa 1. Kako je bolest poznata i kao mladenački (juvenalni) dijabetes koji se najčešće javlja kod ljudi mlađih od trideset godina, sve je veći broj oboljelih među djecom i mladima, a često se javlja iznenadno i vrlo ju je važno što prije dijagnosticirati. Među učinkovitim mjerama ranog otkrivanja organizirane su akcije mjerenja razine glukoze u krvi pri čemu medicinske škole mogu imati važnu ulogu. Važna je i edukacija te prepoznavanje simptoma koji ukazuju na pojavu bolesti kao što je učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor.

Sve su to bili razlozi da se u Medicinskoj školi Bjelovar organizira aktivnost “Slatki među nama”. Cilj je akcije mjerenja razine glukoze u krvi svim učenicima jutarnje smjene bio otkloniti sumnje na moguću pojavu dijabetesa.

Nositelji akcije bili su učenici 4. c razreda koji završavaju svoje školovanje za zdravstveno-laboratorijske tehničare/tehničarke. Pod vodstvom mentorice, profesorice Senke Čale učenici su rezultate mjerenja analizirali te ustanovili da niti jedan od 119 učenika kojima je izmjerena glukoza u krvi nema povišenu koncentraciju glukoze, tj. vrijednosti iznad 6,4 mmol/L.

Na kraju valja istaknuti da je povod akcije “Slatki među nama” bio Dan škole koji se obilježava na Svjetski dan bolesnika, 11. veljače.

Scroll to Top Skip to content