Tajni vrt

Početna » KNJIŽNICA  »  Novosti  »  Tajni vrt

Ples je tiho pjesništvo.
Simonides


Pop-up plesna predstava "Tajni vrt" održana je u Medicinskoj školi Bjelovar 25. listopada 2022. Koncept i koreografiju predstave potpisuju Sabrina Fraternali, Anna Javoran i Irma Unušić. Irma i Anna, profesionalne plesačice suvremenog plesa predstavu su izvele u učionici za učenike Škole. Baveći se pojmom sigurnog mjesta, cilj predstave nalazi se u poticanju svjesnosti i na produbljivanju i promjeni percepcije svakodnevnog prostora kod mlade publike iznad 14 godina. Putujući školskim učionicama, dolaskom u njihov prostor (umjesto njihovog izmještanja) jasnije se tematizira povezanost pojedinca s njegovom okolinom, njegov odnos prema njoj i načini na koji se nosi sa njenim izazovima. Na ovaj način, također se povećava dostupnost umjetničkog sadržaja za mlade te se kroz pomno osmišljenu formulaciju predstave i postavku prostora (dijeljeno iskustvo) učenici upoznavaju s ne-klasičnim formama izvedbene umjetnosti i suvremenim plesom.

Autorice predstave kroz igre, sjećanja, ilustracije igraju se s konkretnošću i apstraktnošću pojma intimnog, tajnog, sigurnog prostora - ohrabruju na pronalazak i prizivanje Tajnog vrta kad im je potrebno. Tajni vrt je prostor u kojem se može biti ono što jesi, gdje nisi osuđivan, gdje ne ovisiš o drugima, gdje osjećaš slobodu rasti i napredovati. Tekstovi korišteni u predstavi anoniman su materijal koji je nastajao na radionicama s mladima u Gimnaziji Bjelovar, Gimnaziji Cres te Dramskoj školi u Rønne, Danska. U snimanju audio zapisa sudjelovale su polaznice i dramskog studija Bjelovarskog kazališta.

Dug je put bio od ideje do realizacije pa je tako projekt Tajni vrt započeo na TOUCH/ed umjetničkom laboratoriju na Kliker festivalu u Varaždinu u Hrvatskoj u listopadu 2020. godine u organizaciji Generator Platforme. Tom prilikom oformljen je autorski tim predstave: Anna Javoran, Sabrina Fraternali i Irma Unušić koje nastavljaju s radom na Generator umjetničkoj rezidenciji u Trentu u ljeto 2021. te potom na Island Connect rezidencijama u Cresu (svibanj 2022.) i na otoku Bornholm, u Danskoj (rujan 2022.).

Koncept i koreografija: Sabrina Fraternali, Anna Javoran, Irma Unušić
Izvedba: Anna Javoran, Irma Unušić
Vizual i ilustracije: Hana Tintor
Kostimografija: Stella Leboš
Glazba: Samuel Arnold Keane, Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Produkcija: UO SHOOMA
Fotografije: Barbara Radelja
Financijska podrška: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Bjelovar
Podrška: Generator Platform

Predstava je nastala u okviru projekta Island connect (Otočka veza), podržanog kroz EU
program Kreativna Europa

Scroll to Top Skip to content